Pentru a afla originile acestei licori trebuie sa ne intoarcem in timp in sec.XV cand Franta producea si exporta cele mai renumite si apreciate vinuri din Europa. Numele de COGNAC vine de la un mic port situat pe raul Charente in vestul Frantei - Cognacais.

Prin acest port cu cu deschidere la Atlantic se facea comertul cu vinul produs in aceasta regiune unde erau cele mai bune conditii de clima pentru cultivarea vitei de vie. In acea perioada Anglia si Olanda, puteri maritime la acea vreme, transportau vinul in butoaie pe calea apei. Dar pe parcurs datorita timpului lung vinul isi pierdea calitatile pana sa ajunga la destinatie. Deasemenea un alt inconvenient era volumul destul de mare al acestor butoaie.. Din aceste motive, producatorii francezi au venit cu o idee: distilarea dubla a vinului.

Acesta se depozita in butoaie de stejar ce urma sa fie transporta apoi la destinatie era diluat cu apa la sosire. In timp au observat ca depozitarea in butoaie de stejar crestea calitatile distilatului si au ajuns sa consume acest distilat in forma pura. Francezii au numit acest distilat "eau de vie" sau COGNAC . In aceeasi perioada olandezii incep si ei sa distileze vinul. Aceasta se facea in proportia de 9:1.

Deoarece era necesar focul pentru aceasta distilare olandezii au numit produsul rezultat brandywijne - vinars denumire ce adevenit BRANDY. Inepand cu 1909 numai bauturile produse prin distilare in zone anume specificate si din struguri sortati si aprobati au primit autorizarea de a se numi COGNAC. De asemenea pentru distilare trebuiau sa urmeze un process tehnologic autorizat respectand reguli stricte. Cele mai importante sunt: distilarea dubla, procesarea in alambic de cupru si invechirea in butoaie de stejar din padurea Troncais, calitatea lemnului fiind foarte importanta deoarece umiditatea interioara este elementul care da maturitate cognacului.Aceasta invechire se face pentru o perioada minima.

Dupa terminarea procesului de maturare cognacul pus in sticle nu isi schima calitatile.

Toate celelalte bauturi alcoolice distilate produse dupa retete asemanatoare si dupa alte reguli se numesc si astazi - BRANDY.